-

Zbigwie

Wielka Wojna Światowa na horyzoncie – dwie opinie z Moskwy

z

Nieczęsto wiadomościom ze świata nauki udaje się przebić na „top” ważnych mediów.  Jeszcze rzadziej przebijają się tam wiadomości z dziedziny matematyki. Dlatego przesłanie, że matematycy w końcu obliczyli czas rozpoczęcia kolejnej wojny światowej, zdecydowanie domaga się komentarza. Najpierw trzeba wyjaśnić, co chciał powiedzieć matematyk z Kolorado. I potem zrozumieć specyfikę interpretacji jego pracy przez rosyjskie media i co z tego wynika.

Takie jest dzieło Aarona Clauset, opublikowane w Science Advances w dniu 21 lutego b.r. Autor postanowił przeanalizować popularny pogląd: "Od czasu ostatniej wojny światowej, która skończyła się 73 lata temu, to być może nigdy nie będzie więcej wojen światowych". To stwierdzenie, na pierwszy rzut oka, jest niejasne, a w rzeczywistości przedstawia całkowicie rozsądną hipotezę statystyczną. W celu wyjaśnienia użyjmy dobrze znanego przykładu literackiego zawartego w książce napisanej prozą poetycką w latach 1969-1970 przez Wieniedikta Jerofiejewa p.t. „Moskwa-Pietuszki”. Przywołamy z tej książki prawo zwane „czkawką”.

Załóżmy jak sugeruje klasyk że odstępy w czkawce w sekundach wynoszą „13, 15, 4, 12, 4, 5, 20, 8, 22, 14, i to wszystko. Następuje cisza. Powiedzmy przez kolejne sześćdziesiąt sekund. Czy to wystarczy, aby stwierdzić, że czkawka się zatrzymała? Dokładniej, ile można czekać, że prawdopodobieństwo losowego wystąpienia takiej długiej przerwy w szeregu innych odstępów czasu okazało się tak małym, aby odrzucić tę hipotezę jako zbyt nieprawdopodobną?

To dosłownie, i obliczył dr Aaron Clauset po przeanalizowaniu wszystkich konfliktów militarnych przez prawie dwieście lat ludzkiej historii. To prawda, że ​​wziął pod uwagę nie tylko czas trwania wojen i interwał między nimi, ale także intensywność wyrażoną liczbą ofiar. Otrzymał taki rezultat: wyciąganie wniosku, że ta opłakana czkawka ludzkości naprawdę minęła już na zawsze jest przedwczesne. Trzeba poczekać 150 lat. Nie oznacza to, że hipoteza jest błędna: po prostu nie mamy wystarczających danych, aby uznać ją za potwierdzoną. Jeśli rzucisz palenie, przez pierwsze kilka godzin tylko o tym wiesz i żadna analiza statystyczna nie może tego potwierdzić, ale ty raczej wiesz to na pewno, jeśli zrezygnowałeś z papierosów?

Teraz załóżmy, że hipoteza ​​"wojny światowe ustały" jest naprawdę błędna. Dane statystyczne, którymi aktualnie dysponujemy, zmuszają nas do stwierdzenia, że ​​w tym przypadku, w następnym stuleciu najprawdopodobniej będziemy mieć około 0,62 wielkich wojen. Tłumacząc na język zrozumiały to mniej więcej fifty-fifty. I to wtedy, jeśli trend XIX-XX wieków nie zmienił się od czasu, gdy Adolf Hitler strzelił sobie kulę w głowę.

Cóż, z matematyka w ogólnych kategoriach już zorientowaliśmy się. Teraz skupimy się na Rosji 2018 roku. Sądząc po tym, jak ta praca została omówiona w rosyjskiej prasie, hipoteza, że ​​nie będzie już żadnych wojen światowych, w ogóle nie jest rozważana - pomysł ten jakoś nie został doceniony. I to jest bardzo smutne, ponieważ takie rzeczy jak rozpocznie wojny, zaskakująco zależy od zbiorowej woli ludzi. Oznacza to, że jeśli całe  10 miliardów ludzkości mocno wierzy w hipotezę „wojny więcej już nie będzie” – to jej dokładnie  nie będzie, nawet jeśli z punktu widzenia statystyki matematycznej, ta hipoteza nie wytrzymuje krytyki. Suppose They Gave A War and Nobody Came, jak mawiali w latach 70. A jeśli smutne 2% ludzkości w prawym górnym rogu zaśnieżonej Eurazji jest przeciwnego zdania, to ... Przynajmniej jest jasne, gdzie rozpocznie się ta wielka wojna. Chociaż najprawdopodobniej zakończy się bardzo szybko z powodu technologicznego zacofania regionu.

Nam w  Rosji wszystko to jest oczywiście bardzo interesujące, ponieważ ostatnio pewien bohater występował w telewizorze, reklamując jakieś swoje specjalne rakiety. Jak popchnąć tę personę na drogę właściwej decyzji, przyjętej 73 lata temu w berlińskim bunkrze przez jej historycznego poprzednika naszej persony nie tylko my, ale cała ludzkość póki co nie wie. Miejmy nadzieję, że w najbliższej przyszłości znajdzie się rozwiązanie tego problemu. Proponujemy skoncentrować nasze wysiłki w tym kierunku, uparcie trzymając  się hipotezy, że era wojen światowych naprawdę minęła. Jeśli nam  to uda się,  czy chociażby jakoś zablokować te zmierzenia w naszym euroazjatyckim rogu na półtora wieku - ludzkość będzie w stanie oddychać spokojnie. To wszystko na pewno będzie już poza nami. Wynika to z aktualnej pracy matematyka Aarona Clauset z Kolorado.

Jeśli zapytacie co to za tekst, to wyjaśniam, że to jest tekst prosto z Moskwy. Napisał go mój znajomy fizyk, matematyk i do tego jeszcze i dziennikarz.

Można zapytać  jeszcze jednego z czołowych politologów co sądzi na temat aktualnej sytuacji międzynarodowej. Oto jego opinia:

- Historia z bronią chemiczną w Syrii wcześniej, czy później będie miała bardzo niebezpieczny ciąg dalszy. Może okazać się fatalną "czerwoną linią".

- Zachód nawiązał Rosji wojnę ekonomiczną. Rosja odpowie przejściem na mobilizacyjną gospodarkę.                                 

– Zachód podtrzymuje terrorystów w Syrii. Prowokuje i podsyca wojenne napięcia na rosyjskich rubieżach. Rosja musi szybko i mocno przygotowywać się do wojskowej odpowiedzi.

- Wojenna sytuacja wymaga patriotycznej jedności narodu. Ideologiczne wahania i polityczna opozycja to zdrada Rosji.

- Zachód jest tchórzliwy, nastąpił jego moralny rozkład i psychologicznie słabnie. W sytuacji krytycznej Zachód ustąpi przed naszą zuchwałością i wspaniałą wojskową machiną.

- Nam wszyscy kłamali o wojnie jądrowej. Brytyjscy uczeni udowodnili, że wojna jądrowa nie doprowadzi do likwidacji ludzkości i w takiej wojnie jest możliwy zwycięzca.

Tak to jest opinia bardzo ważnego moskiewskiego politologa – krytyka Putina.

I jeszcze informacja:

W Moskwie, w niektórych kręgach tzw. „siłowików” panuje przekonanie, że Rosja i USA stoją przeciwko sobie na trzech potencjalnych frontach: w tzw. „Pribałtikie”, na Ukrainie i w Syrii.  Ocenia się jednak, że krytyczne będzie to co się będzie działo w Syrii. Także sadzi się, że w kryzysowej sytuacji zajecie Ukrainy nastąpi błyskawicznie bez większych problemów.

Zajrzałem też do wczorajszych wiadomości (z 11 kwietnia) i zwróciły moją uwagę poniższe wiadomości.

Prezydent Donald Trump:

„Russia vows to shoot down any and all missiles fired at Syria. Get ready Russia, because they will be coming, nice and new and “smart!” You shouldn’t be partners with a Gas Killing Animal who kills his people and enjoys it!”

Szef Pentagonu Jim Mattis powiedział, że jest gotowy przedstawić prezydentowi USA opcje militarne dotyczące retorsji po ataku chemicznym w Syrii. Podkreślił jednak, że USA oraz ich sojusznicy "nadal oceniają dane wywiadu" dotyczące ataku

Grupa uderzeniowa floty amerykańskiej na czele z lotniskowcem USS Harry S. Truman, przemieści się z portów stanu Wirginia do basenu Morza Śródziemnego w celu rozmieszczenia na Bliskim Wschodzie i w Europie.

z

Do grupy uderzeniowej należą krążownik rakietowy „Normandy”, niszczyciele rakiet „Arleigh Burke”, „Blakeley”, „Forrest Sherman” i „Farragut”. Dołączy do nich niszczyciele „Jason Dunham” i „Sullivans”.

10 kwietnia amerykański niszczyciel „Donald Cook”, wyposażony w 60 pocisków Tomahawk, zbliżył się do Syryjskiego miasta Tartus.

Czy matematyk Aarona Clauset z Kolorado prawidłowo ocenia możliwość zaistnienia wielkiej wojny dopiero za około 150 lat?

A co sądzisz o zaprezentowanych, zasadniczo różnych poglądach dwóch przedstawicieli rosyjskiej elity na ten temat?

z

 

 

 

 



tagi: wojna światowa  czkawka 

Zbigwie
12 kwietnia 2018 10:06
49     2297    7 zaloguj sie by polubić
komentarze:
adamo21 @Zbigwie
12 kwietnia 2018 10:58

Bardzointeresujacytext.

PS.   Podpis pod końcową grafikę: Plac Czerwony wyparował, natomiast wilki, Kreml i W Cerkiew ostały się. 

zaloguj się by móc komentować

Zbigwie @Zbigwie
12 kwietnia 2018 15:09

Ilustracja się nie wkleiła, aięc jest tutaj:

z

zaloguj się by móc komentować

stanislaw-orda @Zbigwie
12 kwietnia 2018 19:03

W Syrii nie są przeprowadzane ataki chemiczne. Po prostu rebelianci minują całe kwartały miejskie, po czym je wysadzają, taranując w ten sposób drogi do przemieszczania się  cięzkiego sprzętu  wrodzaju  czołgów i transporterów armii rządowej. Pojemniki z gazem także zostały  zaminowane. Przy ostrzale albo po celowym odpaleniu ładunków, wylatuje w powuietrze wszystko naraz ,
Potem emitowane są w swiat obrazy  z chmurami gazu "po ataku sił rządowych". Ataki sił rządowych mogły ewentualnie spowodować kaskadową eksplozję terenu zaminowanego przez rebeliantów (efekt domina), a najprawdopodobniej  sami rebelianci odpalili radiowo  ładunki minerskie.
Obraz w telewizji to jedno, a komentarz do niego to drugie. I jak wtedy wyjaśnić światowemu, demokratycznemu lemingowi, że jest po raz enty zrobiony w konia?

Przeciez nie chodzi o tych iles tam ofiar, bo ofiary w takich miejscach jak Syria, Irak, Afganistan, Jemen  czy inny "trzeci swiat" Waszyngtonu nigdy nie interesowały. Tam chodzi o to, że w kotle Ghouty znaleźli się "istruktorzy z U.K. , USA i nie wiadomo jeszcze skąd (może i z Polski).

Tpomahawki mają sprawić, że armia rządowa wypusci ich z kotła.

Tak czy siak , wojna tam będzie, najgorsze jest to, że szykuja Ukraine do otwarcia drugiego frontu.

My zas ponoc popieramy jakiegos Poroszenkę, bo to jest w "naszym interesie".

A czy to jest pewny interes? I ile da się zarobić?

I, najważniejsze,  kto zarobi?

zaloguj się by móc komentować

Zbigwie @stanislaw-orda 12 kwietnia 2018 19:03
12 kwietnia 2018 21:14

Ciekawymi informacjami dysponujesz...

zaloguj się by móc komentować

tadman @Zbigwie
12 kwietnia 2018 21:33

Czy ten Clauset to nie pseudonim, bo odbija mi się Clausewitzem; taki XXI wieczny bóg wojny. :)

zaloguj się by móc komentować

stanislaw-orda @Zbigwie 12 kwietnia 2018 21:14
12 kwietnia 2018 21:34

 Przez skromność nie zaprzeczę.

Ta sama taktyka była stosowana w Gazie. W szpitalach hamasyny instalowali  wyrzutnie rakiet, a w  podziemmiach magazyny z amunicją itp.  Wystarczy by  jakaś eksplozja zdarzyła sie wystarczająco  blisko i o wystarczającej mocy, i wtedy szpital wylatywał w powietrze.

W Dhouma jest (było) tak samo, poza tym że mieli jeszcze pojemniki z gazem ze starych syryjskich, a moze irackich  arsenałow, które przejęli jeszcze wówczas  gdy prowadzili z sukcesami  swoją rebelię. Zgromadzili zatem w szpitalach co tylko się dało , bo te obiekty  są "neutralne" w sensie militarnym. Ale nie dla rebeliantów.  Gdy więc coś pierdykło, albo sami odpalili, to wywaliło  wszystko w powietrze.

zaloguj się by móc komentować


stanislaw-orda @Zbigwie 12 kwietnia 2018 21:55
12 kwietnia 2018 22:03

Taka jest logika . Jeśli nie mozesz zabrać (ewakuować)  takich trefnych zabawek, to lepiej je wysadzić w diably, a wine zwalic na atak sił rządowych.

A tam właśnie , ze względu na minowanie całych budunkpow od piwnic po dach, taktyka zdobywania terenu byłą specyficzna, gdyz międzynarodówka najemników trzymała mieszkancow tych dzielnic jako zakładników (żywe tarcze).
Małe grupki  za pomocą lontow wybuchowych torowały wąskie przejście, ktlore obsadzali snajperzy. Cele dla snajperów lokalizowane były za pomocą dronów. Rebelianci nie bardzo mogli wychylic nos, bo im go zatraz odstrzelono. Zatem pakowali semtex czy inne swiństwo do porzuconych samochodow, i i gdy w ta okolice podchodzili zolnierze z formacji rządowych, powodowali eksplozję, która nierzadko obracała w gruzy pobliskie zabudowania.

Itede, itepe, robota trudna,  brudna i  nudna.

zaloguj się by móc komentować

Zbigwie @stanislaw-orda 12 kwietnia 2018 22:03
13 kwietnia 2018 17:04

Genialnie!

Muszę wystąpić do ambasadora Rosji Siergieja Andrejewa z wnioskiem o nadanie Ci medalu Lenina V rangi (aluminiowy).

Oczywiście za zasługi dla Rosyjskiej Federacji!

Pozdrawiam.

 

zaloguj się by móc komentować

stanislaw-orda @Zbigwie 13 kwietnia 2018 17:04
13 kwietnia 2018 20:59

słabowite te Twoje  riposty.

W Dhouma resztki najemników chowają się  po piwnicach, tunelach  i schronach przed  elitarną gwardią realizującą operację  oczyszczania tej enklawy o nazwie  "Stal Damasceńska" (enklawa to Ghouta, a Dhouma to jej część).

Ale być może  wyratują  tych  najemników  "tomahawki. 

Nic specjalnie dziwnego skoro  najemnicy są na żołdziie dysponentów tomahawków.

zaloguj się by móc komentować

Zbigwie @Zbigwie
14 kwietnia 2018 12:49

Podziwiam Cię!

Jesteś swietnym propagandzoistą!

zaloguj się by móc komentować

Zbigwie @Zbigwie
14 kwietnia 2018 20:32

Петр Толстой  (https://ria.ru/sanctions/20180414/1518656030.html) во время эфира программы «60 минут» на канале «Россия 1» предложил вместо американских лекарств пить боярышник и заваривать кору дуба. Ввести запрет на ввоз зарубежных препаратов, в том числе из США, депутаты рассматривают в ответ на расширенные американские санкции в отношении РФ.

zaloguj się by móc komentować

Zbigwie @stanislaw-orda 13 kwietnia 2018 20:59
14 kwietnia 2018 20:33

CELNA OPINIA:

Если бы у Наполеона были такие СМИ, никто бы так и не узнал о его поражении при Ватерлоо

zaloguj się by móc komentować

stanislaw-orda @Zbigwie 14 kwietnia 2018 20:33
15 kwietnia 2018 00:28

какое твое дело?

zaloguj się by móc komentować

stanislaw-orda @Zbigwie 14 kwietnia 2018 20:33
15 kwietnia 2018 00:28

какое твое дело?

zaloguj się by móc komentować

Zbigwie @stanislaw-orda 15 kwietnia 2018 00:28
15 kwietnia 2018 12:05

Ano moje!

Jak słucham i czytam to dowiaduję się:

И вновь каждый день, по всем телеканалам, во всех новостных выпусках, "Америке угрожает крах", а стране, в которой не могут справиться со свалками и помойками, - "светлое будущее"!

z

zaloguj się by móc komentować

stanislaw-orda @Zbigwie
15 kwietnia 2018 14:18

w aspekcie proponowanej wyższości moralno-ideowo-cywilizacyjnej  mam  pytanie dodatkowe, a mianowicie?

ile dywizji japońskiej armii  broniło  Hiroszimy i w Nagasaki w sierpniu 1945 roku?

zaloguj się by móc komentować

Zbigwie @stanislaw-orda 15 kwietnia 2018 14:18
15 kwietnia 2018 18:55

z

Chciałbym Ci polecic trzy świetne ksiązki:

1. A.M. Łobaczewski  "PONEROLOGIA POLITYCZNA"W Internecie jest dostępna w formacie .pdf.

2. Robert D. Hare "Psychopaci są wśród nas"

3. Kevin Dutton "Mądrość psychopatów". Koniecznie! Pozdrawiam

Kto i gdzie jest wysoko postwionym psychopaatą?

Pozdrawiam!

zaloguj się by móc komentować

Zbigwie @stanislaw-orda 15 kwietnia 2018 14:18
15 kwietnia 2018 20:02

Obejrzyj, posłuchaj i poczytaj komentarze:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=113&v=tIPZiokI5l4

zaloguj się by móc komentować

Zbigwie @stanislaw-orda 15 kwietnia 2018 14:18
15 kwietnia 2018 21:30

KTO UCZY SIĘ NA PODSTAWIE HISTORII, A KTO NIE:

1. Analiza stosunków  między ZSRR, a Zachodem udowidniła, że z trzech zachodnich strategii w stosunku do sowieckiej Rosji: detente, MAD  (Mutual Assured Destruction), Star Wars - najbrdziej skuteczną okazała się ostatnia.

2. Sowiecka Rosja przystąpiła do wyścigu zbrojeń, co razem z sankcjami, ograniczeniami transferu technologii i spadkiem cen na  ropę doprowdziło do jej upadku. 

3. I wniosek dotyczący wspólczesnej Rosji: 

Nie ma potrzeby powtarzać poprzedniej strategii, a trzeba skorzystać z tej, która okazała się skuteczna. Przecież wspólczesna Rosja ma potencjał nieporównymalnie mniejszy w stosunku do ZSRR. 

 4. Wspólczesna Rosja niczym hazardzista ogłosiła wyscig zbrojeń. I teraz Zachód planuje zmniejszyć jej finansowe źródla i uniemożliwić transfer technologii.  

5. No i Zachód rozważa: 
- wprowadzenie zakazu zakupu wszelkiego rodzaju rosyjskich obligacji

- możliwość wprowadzenia embargo na ropę naftową

- embargo na transfer technologii podwójnwgo przeznaczennia.

 

A CO POWINNI ZROBIC ROSJANIE?

- Учить детей китайскому!

zaloguj się by móc komentować

stanislaw-orda @Zbigwie
15 kwietnia 2018 23:06

to w zasadzie nie mój problem, bo mój wtręt dotyczył kwestii syryjskiej.

Przewagi Diabła nad Bezebubem, albo przeciwnie mnie w zasadzie nie interesują. Tzn. nie interesuje mnie taki obraz polityki swiatowej, że rację mamy przyznawać temu, który okazuje się silniejszy. To żadna tam demokracja, bo tak samo działąo się za czasó  Imperium Romanum, a przed Imperium Romanum w dowolnej innej despotii.

No, ale i wspomniane imperium trafiło  w końcu na  silniejszego.  Tak więc jesli nie Rosja, to i tak, prędzej czy później , ktoś silniejszy się znajdzie na ten ludobójczy Zachód.

zaloguj się by móc komentować

Zbigwie @stanislaw-orda 15 kwietnia 2018 23:06
16 kwietnia 2018 19:43

O jakiej przewadze diabła nad belzebubem marzysz.

Raczej nie rozumiesz sytuacji geopolitycznej w jakiej znajduje sie Polska.

To w zasadzie nie mój problem, to Ty musisz sobie z tym poradzić.

Powodzenia

zaloguj się by móc komentować

stanislaw-orda @Zbigwie 16 kwietnia 2018 19:43
16 kwietnia 2018 22:27

Зеркало и обезьяна

zaloguj się by móc komentować

Grzeralts @Zbigwie 15 kwietnia 2018 21:30
17 kwietnia 2018 06:08

Tu wyskakuje nam złożoność problemu. Rosja jest dla USA i konkurentem, i sojusznikiem wobec Chin.

zaloguj się by móc komentować

stanislaw-orda @Grzeralts 17 kwietnia 2018 06:08
17 kwietnia 2018 09:17

pomysł jest taki, aby w pierwszej kolejnośći "obrobić" słabszego gospodarczo z potencjalnych konkurentów. Oczywiscie jest nim Rosj. I Rosja albo zmieni władzę na wasalną wobec "Zachodu", albo będzie nękana do skutku.Wówczas Chiny nie znajdą  alternatywy i także im zostanie narzucony  układ  wasalny.

A to musi byc przeprowadzone w ciągu najbliższego czasu, bo za 3-5 lat będzie już na to zbyt późno. Pomysł był taki, że spadek cen na ropę rzuci szybko Rosje na kolana. No, ale nie stało się to ani szybko, ani w ogóle, natomiast zyjący wyłacznie ze sprzedaży  ropy sojusznicy USA zaczeli mieć znacznie   większe kłopoty. I trzeba było stopniowo zwolnić  ten hamulec. Ponadto ISIS  po szybkim zmieceniu Asada miał zanieśc ropierduchę do Iranu, na Kaukaz i do Azji Srodkowej.

I ten wstrętny Putin zburzył ów  misterny plan. I za to Atlanci mszczą się na Rosji. Ale, jak to zwykle bywa , pycha kroczy przed upadkierm.

zaloguj się by móc komentować

Grzeralts @stanislaw-orda 17 kwietnia 2018 09:17
17 kwietnia 2018 10:32

Pytanie, czy Atlanci mogą sobie w ogóle pozwolić na konflikt z Chinami. W 2008 Chińczycy pokazali im swoją siłę dość dobitnie, o mało nie wywracając swiatowego systemu finansowego.

zaloguj się by móc komentować

stanislaw-orda @Grzeralts 17 kwietnia 2018 10:32
17 kwietnia 2018 11:59

Muszą, nie mają dobrej alternatywy. Muszą  powstrzymać Chiny  (podporządkować je)   albo sami im ulegną.

Ale najpierw muszą załatwic sprawę z Rosją.

zaloguj się by móc komentować

Grzeralts @stanislaw-orda 17 kwietnia 2018 11:59
17 kwietnia 2018 12:00

Rosję muszą mieć po swojej stronie. 

zaloguj się by móc komentować

stanislaw-orda @Grzeralts 17 kwietnia 2018 12:00
17 kwietnia 2018 12:32

 Przeciez piszę, że dlatego  obróbke zaczęli od Rosji.

To warunek sine qua non dla wszczęcia finalnej rozgrywki z Chinami

zaloguj się by móc komentować

Grzeralts @stanislaw-orda 17 kwietnia 2018 12:32
17 kwietnia 2018 12:38

Sęk w tym, że w obróbce nie można pójść za daleko.

zaloguj się by móc komentować

stanislaw-orda @Grzeralts 17 kwietnia 2018 12:38
17 kwietnia 2018 13:16

 Próbują, na ile  mocno można docisnąć.

Czas ich nagli, więc przestali bawić się w subtelności i inscenizują  kolejne prowokacje "na chama" .

Od stu lat dzielą i rządzą w Lewancie, a tu ktoś usiłuje  włazić im w paradę.

Zdenerwowali się zupełnie serio.

zaloguj się by móc komentować

Zbigwie @stanislaw-orda 16 kwietnia 2018 22:27
17 kwietnia 2018 15:07

Nie dotarło.

To proste i łatwe do zrozumienia.

To jeszcze raz:

O jakiej przewadze diabła nad belzebubem marzysz.

Raczej nie rozumiesz sytuacji geopolitycznej w jakiej znajduje sie Polska.

To w zasadzie nie mój problem, to Ty musisz sobie z tym poradzić.

Może kiedyś Ci sie to uda!

zaloguj się by móc komentować

Zbigwie @Zbigwie
17 kwietnia 2018 15:11

Współczesna Rosja to praworządny kraj przodujacej demokracji i europejskiej kultury popierany przez wielu Polakow:

z

zaloguj się by móc komentować


stanislaw-orda @Zbigwie 17 kwietnia 2018 15:07
17 kwietnia 2018 15:34

O niczym nie marzę.

Zbyt  stary jestem na luksus marzeń.

A gdybym rozumiał ową sytuację geopol. to co by to zmieniło?

A czy np. Tobie miasto Tczew kojarzy się z miastem Smoleńsk w kontekście 10.04.2010 r.?

Jeśli nie, to na jakiej podstawie  uważasz, że cokolwiek więcej rozumiesz ode mnie z sytuacji geopol.?

 

zaloguj się by móc komentować

Zbigwie @stanislaw-orda 17 kwietnia 2018 15:34
17 kwietnia 2018 15:36

Jaki kon jest, każdy może dostrzec.

Pozdrawiam

zaloguj się by móc komentować

stanislaw-orda @Zbigwie 17 kwietnia 2018 15:36
17 kwietnia 2018 16:37

każdy,  ale  wedle  indywidualnego rozmiaru dioptrii

zaloguj się by móc komentować

Zbigwie @stanislaw-orda 17 kwietnia 2018 16:37
18 kwietnia 2018 16:30

Pudło!

Dioptrie przy koniu nie maja zadnego znaczenia.

zaloguj się by móc komentować



Zbigwie @stanislaw-orda 17 kwietnia 2018 15:34
20 kwietnia 2018 20:21

TWIERDZENIE:

Szanowny UNU,

Ty kompletnie nie znasz Rosji.

Cyz wieszcoś o дружинниках w dawnych latach?

A wiesz co to będą дружины МГЕР?

Pozdrawiam

zaloguj się by móc komentować

stanislaw-orda @Zbigwie 20 kwietnia 2018 20:21
21 kwietnia 2018 12:30

Jesli nie wiem, to przeciez mogę sobie poczytać.

Np.

https://ura.news/articles/1036274620

zaloguj się by móc komentować

Zbigwie @stanislaw-orda 21 kwietnia 2018 12:30
21 kwietnia 2018 15:00

Nawet nie wiesz co nalezy poczytać:

"В каждом регионе будут созданы отряды, способные за час выйти на улицу и выразить свое мнение по самым разным вопросам, а также вывести на улицу полторы тысячи человек. Молодогвардейцы должны быть идеологически подкованы. Их цель – показать, что оппозиция не контролирует улицу".

zдети путина!

Экспериментаторы думают избежать ошибок Адольфа Алоизовича.

 

zaloguj się by móc komentować

stanislaw-orda @Zbigwie 21 kwietnia 2018 15:00
21 kwietnia 2018 15:10

Miałeś zamiar  mnie przestraszyć, czy raczej wpędzić w kompleksy?

Obydwie ww. intencje zostały oparte na  chybionym założeniu (o ile były prawdziwe).

PS

Napisałem, że mogę przeczytać.

Co wcale nie znaczy, że muszę.

zaloguj się by móc komentować

Zbigwie @Zbigwie
21 kwietnia 2018 20:13

Te obie intencje sa fałszywe.

Interesują mnie tylko fakty.

Pozdrawiam

PS: 

Chyba potrzebna jest przerwa w polityce.

Trzeba zabrac sie do napisania notki "Co tam panie dzieju nowego w dalekim gwiazdozbiorze Tau Ceti".

zaloguj się by móc komentować

stanislaw-orda @Zbigwie 21 kwietnia 2018 20:13
21 kwietnia 2018 22:11

System gwiezdny Tau Ceti to akurat, jak na parameytry kosmiczne, zupełnie bliziutko, bo niecałe 12 lat światła od Slońńca. Jakkolwiek  wg aktualnych   możliwości homo sapiens,  wyszłoby hipotetycznie jakieś 100 tys. lat  lat ziemskich. W jedną stronę.

Przyjemnych lotów.

zaloguj się by móc komentować

Zbigwie @stanislaw-orda 21 kwietnia 2018 22:11
22 kwietnia 2018 15:47

Dziękuję.

Właśnie doleciałem. 

Zaraz opublikuję co tam widziałem i...

Niestety, jestem zmuszony zniknąć na około tydzień...

zaloguj się by móc komentować

Zbigwie @Zbigwie 22 kwietnia 2018 15:47
22 kwietnia 2018 15:49

PS:

W pospiechu bez sprawdzania powstał ten tekst.

Moga byc błędy!

zaloguj się by móc komentować

stanislaw-orda @Zbigwie 22 kwietnia 2018 15:49
22 kwietnia 2018 18:10

Spoko, poza mną nikt ich nie zauważy.

zaloguj się by móc komentować

zaloguj się by móc komentować